Goed voor jou én het milieu. Ken jij de nieuwe voedingsdriehoek al?

De voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven ken je wellicht wel. Maar wist je ook dat dit wetenschappelijk onderbouwd model een update kreeg? Bij de oude driehoek uit 2017 lag de focus op voeding en het effect op gezondheid. Er was echter nood aan een herziening om de voedingsdriehoek meer hedendaags te maken. Zo ontstond in 2021 de nieuwe voedingsdriehoek, die naast gezondheid volledig in het teken staat van milieuverantwoorde voeding. Eten moet niet alleen gezond zijn voor jezelf, maar ook goed voor onze planeet. Die twee zaken gaan namelijk hand in hand. 


Uitgangspunten nieuwe voedingsdriehoek


1. Meer plantaardige dan dierlijke voeding eten


Je kans op een goede gezondheid is groter als je een overwegend plantaardig voedingspatroon hebt. In België eten we gemiddeld meer vlees dan noodzakelijk, en bovendien vooral bewerkt en rood vlees. We eten nog te weinig voeding met een plantaardige oorsprong. Naast het gezondheidseffect heeft plantaardige voeding ook een lagere impact op het milieu. 


Daarom staat de donkergroene zone van de voedingsdriehoek grotendeels in het teken van een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon. Dit bestaat uit groenten, fruit, peulvruchten, volle granen en noten. Daarbij is het een goed idee om rekening te houden met het seizoen, om zoveel mogelijk lokale producten te kunnen eten. 


2. Zo weinig mogelijk lege calorieën drinken en eten


Nieuw is dat er zich een rode bol bevindt buiten de voedingsdriehoek die producten met lege calorieën weergeeft. Deze leveren energie op, maar weinig of geen nuttige voedingsstoffen. Het gaat voornamelijk om suiker of vet, dat wel vult maar niet voedzaam is. Deze producten met lege calorieën zijn erg ingebakken in onze voedingsgewoonten, ook al zijn ze overbodig.


Het volledig schrappen van deze producten is niet nodig. Echter is aan te raden om er maar af en toe van te eten. Gemiddeld halen mensen een derde van hun dagelijkse voeding uit deze groep. Deze producten zijn namelijk aantrekkelijk en overal verkrijgbaar.


3. Vermijd voedselverlies en overconsumptie


Dit uitgangspunt is overkoepelend voor de hele voedingsdriehoek. In België vind je in de winkels een overvloed aan voedsel. Hierdoor zou je verleid kunnen worden om veel meer te kopen dan wat er op je boodschappenlijstje staat. Door deze overconsumptie eten we vaak meer dan nodig is en belanden veel overschotten in de vuilnisbak. Als gevolg is er niet enkel een negatief effect op je milieu-impact, maar ook op je eigen gezondheid.


Drink kraanwater


Opvallend is dat in de nieuwe voedingsdriehoek helemaal bovenaan in de blauwe zone uitsluitend water staat. Water is namelijk doorslaggevend om je vochtbalans onder controle te houden. Daardoor krijgt water voorrang in de voedingsdriehoek. Bovendien is het sterk aan te raden om water uit de kraan te drinken in plaats van flessenwater. Zo draag je opnieuw een steentje bij aan een duurzamere wereld.